Het radioprogramma Dossier Mastenbroek stond woensdag 16 januari 2019 twee uur lang in het teken van jeugdzorg, voogdij-kwesties, uithuisplaatsingen en ouderverstoting.

Echte verhalen van ouders, kinderen, maar ook van zorgverleners zelf. Jeugdformaat en Jeugdbescherming West kwamen ook aan het woord. De verhalen van alle betrokkenen werden verteld vanuit de perceptie van de insprekers.

Een relatie breuk. Een vechtscheiding. En dan krijg je te maken met jeugdzorg. Maffia noemt Angela het zelfs.

Ozgur heeft 2 prachtige jongens van 11 en 8 jaar. Ze zijn nu 13 maanden uit zijn leven gerukt. Hij weet niet waar ze zijn, maar krijgt zeer heftige berichten door. Er zou zelfs sprake zijn van seksueel misbruik in de opvang.

Jaleesa is de wanhoop nabij. Het begon allemaal met een onverwachte, maar blijde zwangerschap. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken.

Astrid Rotering van Jeugdbescherming West vertelde over haar organisatie die soms lastige keuzes moet maken in het belang van het kind.

Didi is heel actief geweest rondom de vermissing van Max Douwes op haar site didisdiary.nl. Ze was zelf het slachtoffer van ouderverstoting.

In 2016 besloot Sonja te scheiden van haar man. Het werd naar eigen zeggen een drama: er kwam geweld bij kijken en ze kreeg zelfs een alarmsysteem met een lijntje naar de politie. Sonja kreeg ook te maken met jeugdzorg.

In 2012 is Linda bevallen. De roze wolk duurde niet lang. Sterker nog: ze belandde in een enorm drama.

Bas Timman van Jeugdformaat vertelde in de uitzending over zijn organisatie. Jeugdformaat biedt specialistische jeugd- en opvoedhulp.

3 reacties op “Uitzending gemist: Jeugdzorg special op Den Haag FM”

  1. […] via deze link de vorige uitzending over perikelen en misstanden binnen de […]

    Like

  2. […] jeugdzorg-instanties. Het zijn veelal schrijnende verhalen. De uitzending van twee weken geleden is hier te […]

    Like

  3. Na zoveel mislukte pogingen haar te spreken, via aanvragen waarna het ingezonden verzoek verdween, of waarna de aanvraag voor een gesprek werd gedelegeerd door de secretaresse naar de gezinsvoogd en haar manager die in de eerste instantie ook nog eens 2 collega’s bij Jeugdformaat opriep om erbij aanwezig te zijn, spreek ik dan eindelijk, mevrouw Rotering. Een eenzijdig gesprek, maar dit had ik wel verwacht. Dit voelde als alles, behalve als een gelijkwaardig gesprek met 4-6 mensen van Jeugdzorg.
    Nu hoorde ik dan uiteindelijk toch de directrice spreken.

    Maar helaas, ik voelde mij weer niet gehoord. Ik ben blij dan toch mevrouw Rotarering, directrice van Jeugdbescherming West (Voorheen directrice van de William schikkergroep) te horen, via de radio. Niet echt het medium waar ik haar voor het eerst verwachtte te horen zeker na een jaar contact zoeken over mijn jonge dochter die middels haar stichting mij, moeder, zelden ziet. Het is niet mis te verstaan hoeveel verdriet zij hiervan heeft.
    Mevrouw Roterings reacties blijven zakelijk, waar ik niet van stond te kijken.

    “Ouders willen toch ouders blijven van het kind, en: Situaties dat het éven niet lukt.” Echt, dé dooddoeners, of: “of langer niet lukt, zoals bij verslaving, criminaliteit of geweld.” Precies de reden waarom ik niet begrijp waarom de uhp van mijn dochtertje al 3 jaar duurt en jeugdhulp al 5 jaar aan de gang is sinds pleegmoeder een gezinshuis wilde starten met mijn dochter voorin de rij, een dochter die ze zelf zo graag wilde maar helaas door medische achtergrond niet kon krijgen. Dan maar die van de alleenstaande moeder opeisen middels meldingen bij Jeugdformaat?
    De gezaghebbende verzorgende ouder was niet verslaafd, crimineel of gewelddadig.

    Platform voor ouders om klachten en ervaringen te delen is volgens haar:

    “Klacht uiten kan altijd bij de jeugdbeschermer, of bij de manager.” Ik heb gemerkt dat dit geen gelijkwaardig gesprek werd. “Maar het kan ook bij onafhankelijke mediators. Er is ook een cliëntenambassadeur, daar kunnen ouders terecht, als ouders vragen hebben of als zij een gesprek aan willen gaan. Ook zijn er onafhankelijke vertrouwenspersonen”

    Maar bij de cliëntenraad is de voorzitster ontslagen vanwege veroordeling en gevangenschap, notabene wegens mishandeling van haar stiefkinderen. Is dit dan echt de juiste weg van bespreken van klachten volgens de directie?
    Waar kun je nu ècht terecht?

    Dan ben ik toch blij dat ex-clienten mij verwezen naar meer onafhankelijke, besloten Facebookgroepen, waar er meer transparantie heerst dan bij alle clientenraden en vertrouwenspersonen in de hele stichting Jeugdbescherming bij elkaar.

    https://www.omroepwest.nl/nieuws/2862687/Stiefmoeder-Petra-T-weg-uit-clientenraad-Jeugdbescherming-west

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Trending

Maak een website of blog op WordPress.com